Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali (AKÜFEST’24) ikinci gününde dolu dolu etkinliklerle devam etti.

Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Barış Manço Şölen Alanında düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde; TEKNOFEST Takımlarının (Elektro Mobil, İHA, Roket, Çevre ve Enerji Teknolojileri, İnsanlık Yararına Teknoloji, Su Altı Araçları, Engelsiz Yaşam Yarışmaları Takımları) Sergisi, Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri Öğrenci Ürünleri Sergisi, Akademik Birimlerin Tanıtım Stantları, Afyonkarahisar Valiliği (Kadın Kültür Evleri) İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Amirliği, AFAD, Kızılay ve Yeşilay stantları, Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Ürün Sergisi, Uluslararası Öğrenci Topluluğu Stantları ve Etkinlikler, Genç Ofis Etkinlikleri ile Spor Bilimleri Fakültesi Koordinasyonunda Gün Boyu Spor Etkinlikleri öğrencilerle buluştu.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Vali Yardımcısı Harun Reşit Han ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜFEST’24 alanındaki akademik birimleri ile öğrenci kulüp ve topluluklarının stantlarını ziyaret ederek bilgiler aldı.

AKÜFEST’24 kapsamında AKÜ Çevre Yönetim Komisyon Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Okan Bozyurt ve Öğr. Gör. Dr. Pelin Sertyeşilışık’ın konuşmacı olarak yer aldığı “5 Haziran Dünya Çevre Günü” konferansı, Desnet Teknoloji CEO’su ve Dünya Gazetesi Yazarı Ömer Ekinci tarafından “Yapay Zeka Çağında Girişimci Ol” konferansı ile Moderatörlüğünü AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan’ın yaptığı Airbus Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mustafa İlarslan ve Artuk Aviation Şirketi Sahibi Önder Artuk’un katıldığı “Geleceği Şekillendiren Teknolojik İnovasyonlar” konulu panel ve bilimsel etkinlikler gerçekleştirildi.

Bilimsel, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerin ardından Grup One, Ömer Obüs DJ Performans ve son olarak sahne alan Grup Açık Konuşalım ile öğrenciler coşkuyla eğlendi.

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker sahne alan sanatçılara teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.

 

AKÜFEST’24 Kapsamında “5 Haziran Dünya Çevre Günü” Konferansı Düzenlendi

   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali 2024 (AKÜFEST’24) etkinlikleri programı kapsamında “5 Haziran Dünya Çevre Günü” konferansı düzenlendi.

Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kaymak, Bolvadin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Ciğerci, Çevre Yönetimi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emine Hesna Kandır ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“En yüksek sıcaklıkların 2000’lerden sonra olması tesadüf değil”

Fen-Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Okan Bozyurt, 1980’den bugüne kadar en yüksek sıcaklıkların 2000’lerden sonra yaşanmasının tesadüf olmadığını söyledi. Hızlı bir iklim değişikliğinin yaşandığını ifade eden Bozyurt bu durumun normal olmadığını vurguladı. Bozyurt, “Bu bize antropolojik etmenleri çağrıştırmaktadır. Biz buna küresel ısınma adını veriyoruz. Daha önceki dönemlerdeki ısınmalarda insan faktörü yoktur. Daha çok doğal faktörler ön plandadır ve biz onlara ısınma dönemleri diyoruz” dedi. İklim sisteminin ozon tabakasındaki incelme, hava kalitesi, çölleşme, su, biyoçeşitlilik gibi birçok segmentinin bulunduğunu dile getiren Bozyurt, şunları söyledi:

“Küresel ısınma bunların her birini ayrı ayrı etkilemektedir. Ozon tabakasında incelmeye neden olan karbon gazlarının üretimi tamamen durdurulmuştur. Bu nedenle incelme kısmen azalmış ve ozon tabakası kendini yenilemeye başlamıştır. Ozon tabakası konusunda bu kadar hızlı adım atılabilirken ısınma konusunda hızlı adım atılamamasında ekonomik nedenler bulunmaktadır. Fosil yakıtlar, tarım ve hayvancılık gibi vazgeçilemeyecek durumlar söz konusudur. Türkiye’nin hava kalitesi 80’li yıllarda daha kötüyken günümüzde daha iyi durumdadır. Bunda en önemli neden ise doğalgazın kullanılmaya başlamasıdır. 80’li yıllarda Ankara’da İstanbul’da hava kirliliği nedeniyle okulların tatil edildiğini hatırlıyorum.”

“Küresel ısınma kitle imha silahları kadar tehlikeli”

Bozyurt, yağış miktarlarında ciddi bir azalmanın, sıcaklık ortalamalarında ise ciddi bir yükselmenin olduğunu belirtti. Bozyurt, “15 derece ile 30 derecede yağan yağmur arasında çok fark vardır. 15 derecede yağan yağmur toprakta uzun bir süre kalırken 30 derecede yağan yağmur anında atmosfere karışmaktadır. Son yıllarda bunu Türkiye’de çok net görmeye başladık. Dolayısıyla yağan yağışın pek fazla hükmü kalmamaktadır” dedi. Bozyurt, 2100 yılına kadar dünyada bir milyon kadar canlı türünün yok olacağı yönünde senaryoların var olduğu bilgisini kaydetti. Bozyurt, “Küresel ısınma kitle imha silahı kadar tehlikeli görünüyor. Kitle imha silahlarının sonucu hemen belli olurken küresel ısınmadaki kitle imha sinsice olmakta ve son anda ortaya çıkmaktadır. Şu anda yok oluş başladı fakat farkında değiliz. En çok gözümüze çarpan bal arılarındaki azalmadır. Yüzde otuz civarında bal arılarında azalma olmuştur. Bal arıları yok olursa yeryüzünde ciddi anlamda sıkıntılar ortaya çıkar. Ormansızlaşma artacak, tarımsallaşma azalacak ve besin zincirinin tamamen kırılmasına neden olabilecektir” diye konuştu.

“Ekosistemler Tehdit Altında”

Afyon Meslek Yüksekokulu Öğr. Grv. Dr. Pelin Sertyeşilışık ise küresel ısınmanın hızlandığını ve zamanın daraldığını belirterek küresel ısınmayı 1,5 derecenin altına indirmek için 2030 yılına kadar yıllık sera gazı emisyonlarını yarıya indirmenin önemli olduğunu kaydetti. Sertyeşilışık, “Önlem alınmazsa hava kirliliğine maruz kalma durumu 10 yıl içinde yüzde 50 artacak ve su ekosistemlerine akan plastik atıklar neredeyse 3 katına çıkacaktır. Bu sorunları ele almak için harekete geçilmelidir” dedi. Dünyanın her yerinde ekosistemlerin tehdit altında olduğunu söyleyen Sertyeşilışık, “Ormanlar ve kurak alanlardan tarım arazileri ve göllere kadar insanlığın varlığının bağlı olduğu doğal alanlar bir devrilme noktasına ulaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesine göre gezegendeki arazilerin yüzde kırkı bozulmuş durumda ve bu durum dünya nüfusunun yarısını doğrudan etkilemektedir. Acil önlem alınmazsa dünya nüfusunun dörtte üçünden fazlasını doğrudan etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

“Kentlerdeki ağaçlar 5 dereceye kadar soğuma imkanı sağlıyor”

Sertyeşilışık, öğrencilere arazi bozulması, çölleşme ve kuraklık sorunlarından bahsederek, “Toprak, dünyadaki yaşamı sürdürür. Tarım arazileri, ormanlar, otlaklar, savanlar ve hatta dağlar insanlığa medeniyeti mümkün kılan mal ve hizmetleri sağlar. Bunun için bu alanların bizim için temel önemleri vardır. Her beş saniyede bir futbol sahasına eşdeğer toprak aşınmaktadır. Kentsel alanlardaki ağaçlar havayı 5 dereceye kadar soğutarak klima ihtiyacını yüzde 30 azaltabilmektedirler” diye konuştu. Sertyeşilışık, arazi restorasyonlarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Bu bağlamda ormanları büyütebilir, su kaynaklarını canlandırabilir ve toprakları geri getirebilir, şehirlerimizi yeşillendirebilir ve toprak dostu yiyecekler yiyebiliriz” dedi. Sertyeşilışık, üniversite bünyesinde yapılan su verimliliği çalışmalarından ise şöyle bahsetti:

“Su tasarrufu konusunda personeller ve öğrenciler bilinçlendiriliyor; binalarda su tasarrufu için kontrol çalışmaları yapılıyor. Su verimliliği sistemi ile ilgili son teknolojiye uygun kurulumlar yapılmaktadır. Bir diğer nokta da gri su dediğimiz sular tekrar kullanıma geçirilebilir. Bir de yeşil çatı sistemi ile yağmur suyu tutumu ile ilgili üniversitemiz çalışmalar yapmaktadır.”

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

 

“Yapay Zeka Çağında Girişimci Ol” Konferansı Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali 2024 (AKÜFEST’24) etkinlikleri programı kapsamında “Yapay Zeka Çağında Girişimci Ol” konferansı düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar  ile birlikte akademik ve idari personelin katıldığı konferansta, Desnet Teknoloji CEO’su ve Dünya Gazetesi Yazarı Ömer Ekinci konuşmacı olarak yer aldı.

“Elleriyle çalışan işçidir”

“Yapay Zeka Çağında Girişimci Ol” temalı konferansta Ekinci, Desnet Teknoloji, kariyer yolculuğu ve yaşamına dair bilgiler aktardı. Hedef koymak ve o hedefe inanmanın önemine vurgu yapan Ekinci, üniversite diplomasının son 20-30 yıl içerisinde meslekle yer değiştirdiğini söyledi. Ekinci, “Üniversite diplomasını meslekle yer değiştirmiş yıllar yaşıyoruz. Esas mesele; mesleğinizin ne olduğuyla ilgili. Diğer türlü milyonlarca diploma arasından mesleği olmayan milyonlarca gencimiz oluşuyor. Burada da ‘elleriyle çalışan insan işçidir’ sözüne geliyoruz. Bizim şirketimiz el terminalleri satıyor. Amerika’daki Walmart marketler zinciri kullandığı el terminallerini teknik servise bize gönderdi. Fiyat çıkardık, hemen kabul ettiler. Biz hizmet bedelimizi aldık. Amerika’da teknik uzmanlar günde sadece 1 saat çalışıyorlar. Günde 2 cihaza bakıyorlar. Bu cihazın tamamını yapmaları Amerika’da 3 ay sürecekmiş. Biz, tüm maliyetler dahil Amerika’daki servisten yarısından daha ucuza yaptık” diye konuştu.

“Hayatta doğru adım atın”

Hayatta sadece doğru yolda adım adım ilerlemek gerektiğini ifade eden Ekinci, şunları söyledi:

“Kafanızı kendi kaderiniz elindeymiş gibi planlar yapmanıza gerek yok. Siz sadece bugün ne yapacağınızdan sorumlusunuz. Siz sadece bugün doğru adım atın, yarın sabah kalkın yine doğru adım atın. İyi bir mühendis, iyi bir doktor, iyi bir mühendis olmaktan çok daha önemli bir şey var. Eğer iyi bir insan olamazsanız, iyi bir doktor olma şansınız da yok. Bunun için çok iyi bir yaştasınız. Kendinize çok güzel bir temel atarak, çok doğru şeyler yaparak, karakterinizi çok doğru oturtarak, prensiplerinizi belirleyerek, hiçbir küçük büyük menfaat için yalan söylemeyerek, kendinize karakter inşa ederek, olacağınız her şeyin en iyisini yapmaya çalışarak emin olun hayal ettiğiniz şeyden çok daha fazlası olacaksınız.”

“Öğrenme hayat boyu devam edecek”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise hayatta herkesin ayrı ayrı hikayesinin olduğunu söyledi. Peker, “Hakikaten hayatımızda bu tür duyguları zaman zaman yaşayacağız. Karşımıza gelecek bunlar. Eğitim hayatına da baktığımız zaman da 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise ve 4 yıl üniversite olmak üzere Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaş diyorum. Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta siz hayata yeni adım atıyor gibi görüneceksiniz ama aslında çocuğumuzun doğduğu andan itibaren vefat edeceğimiz ana kadar öğrenmemiz bir şekilde devam edecek. Bazen yaşantılardan öğreneceğiz, bazen kendimiz yaşayıp öğreneceğiz ama hayat boyunca öğreneceğimiz çok daha şey var. Girişimcilik ve kariyer diye ifade ediliyor ya kariyer, demek belki de insan olma yolculuğumuzun sonunda ulaştığımız nokta olacak” dedi.

Konferans, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker’in Desnet Teknoloji CEO’su ve Dünya Gazetesi Yazarı Ömer Ekinci’ye teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.

AKÜFEST’24 Kapsamında “Geleceği Şekillendiren Teknolojik İnovasyonlar” Paneli Düzenlendi

   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bilim, Teknoloji, Sanat ve Spor Festivali 2024 (AKÜFEST’24) etkinlikleri programı kapsamında “Geleceği Şekillendiren Teknolojik İnovasyonlar” paneli düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ile akademik ve idari personelin katıldığı panelde Airbus Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mustafa İlarslan ve Artuk Aviation CEO’su Önder Artuk konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü AKÜ Öğretim Üyesi ve TOBB Akademik Danışmanı Prof. Dr. Cantürk Kayahan yaptı.

AKÜ Öğretim Üyesi ve TOBB Akademik Danışmanı Prof. Dr. Cantürk Kayahan konuşmasında teknolojinin eğitimi, üretimi, meslekleri ve dolayısıyla geleceği etkilediğine dikkat çekti. Kayahan bu tür toplantılara katılmanın önemine değinerek “Bu tür toplantılarda bazen duyduğunuz bir kelime, bazen bir söz hayatınızı değiştirebilir. Bazen tesadüfler sizin hayatınızda bir yol açar. Bizler de sizlerde böyle bir etki bırakmak istiyoruz” dedi.

“Eğitiminize yatırım yapın”

Artuk Aviation CEO’su Önder Artuk konuşmasında öğrencilere başarılı olmaları için tavsiyelerde bulundu. Artuk, “Yaptığınız her işi ciddiye alın, ne iş yapıyorsanız en iyisini yapın. Ancak siz eğlenceli olun. Spor yapın ve kendinize yatırım yapın. Bol bol kitap okuyun, yazın ve anlatın. Derdini anlatabilen insan hayatta başarılı olma şansı yükseliyor. Eğitiminize yatırım yapın. Sertifika programlarına katılın. İngilizce’yi çok iyi öğrenin. Hatta ikinci bir yabancı dili çok iyi derecede öğrenin. Sosyal olun. Arkadaşlarınızın kıymetini bilin ve güçlü bir çevre edinin. Etik ve ahlaki değerlere uyun” diye konuştu.

Airbus Türkiye İş Geliştirme Sorumlusu Mustafa İlarslan ise Airbus firması hakkında bilgi verdi. İlarslan, sürdürülebilirliğin ve inavasyonun önemine değinerek şöyle konuştu: “Sürdürülebilirlik, bir şeyin devam ettirilebilmesidir. İnavasyonun mottosu farklı düşünmek. Buradaki farklı düşünme potansiyeli de siz gençlerde mevcut. Yaşı ilerlemiş bir insanın değişmesinin zor olduğu düşünülür. Dolayısıyla burada siz gençlere iş düşüyor. Benim, buradaki en önemli mesajım siz gençlere. Sizler yaratıcı düşünmeyi ve inavasyonu kendinize  şiar edinmelisiniz. Bu konuda kendinize güvenin. Sizin başkalarından hiçbir eksiğiniz yok. Çok güzel bir eğitim alıyorsunuz. Bu inavasyonu gerçekleştirebilecek bir ortam da var”.

Panel, soruların cevaplanmasının ardından teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.

06 Ağustos 2024, Salı 106 kez görüntülendi